Consistent zijn en blijven? Hoe dan?!

Consistent zijn en blijven? Hoe dan?!

Het is mij (nog) niet gebeurd dat een personage op de ene bladzijde bruin haar had en op een andere bladzijde opeens blond. Wel heb ik eens gehad dat het tijdstip van de dag onjuist was. Hoe kan je dit voorkomen?

Zorg voor goede documentatie
Wees je ten eerste bewust dat je een mens bent en dat je af en toe iets over het hoofd kan zien. Een optie om ervoor te zorgen dat je consistent blijft in je manuscript is zorgen voor goede documentatie. Maak documenten aan waarin je ieder personage beschrijft, innerlijk en uiterlijk. Wanneer je het niet meer weet, kijk terug in het document.

Waar ik nog wel eens moeite mee heb, is onthouden welke dag of dagdeel het is. Is het nu bij de een avond en bij de ander middag? Het maken van een tijdlijn kan helpen. Noteer in ieder geval hypothetisch welke dagen het zijn (geef het ook echt data, zoals 1 juni!) zodat je ook terug kan verwijzen naar ‘vorige week’ of ‘vorige maand’.

Voorkomen is beter dan genezen
Zoals gezegd, werk van tevoren zoveel mogelijk uit. Niet alleen je personages, de tijdlijn, maar ook de omgeving. Dit hangt allemaal samen met de plotfase van je boek. Daarin kan je duidelijk alles aangeven en heb je hopelijk één groot document waar alles in staat dan alles apart.

Wanneer je het een gedoe vindt dit allemaal bij te houden, kan je het ook overlaten aan je proeflezers en redacteur. Weet wel dat voorkomen beter is dan genezen: het is fijn zoveel mogelijk bij te houden tijdens het schrijven dan dat je achteraf van alles dient aan te passen en weer op moet zoeken, hoe het nu ook alweer zat.

Tips

  1. Proeflezers. Geef het als vraag mee, zodat ze er extra op kunnen letten
  2. Zorg voor structuur in je documentatie zodat je informatie snel kunt terugvinden
  3. Haal het er in de plotfase al uit, eventueel samen met een coach

Oh, en hoeveel je je best ook doet, fouten maken mag. Schrijven, proeflezen, redigeren en corrigeren blijft mensenwerk. Zelfs bij de beste schrijvers slipt er wel eens een fout tussendoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *