DIY herschrijven introductie

DIY herschrijven introductie

Al jaren ben ik goed in de Nederlandse taal. Ik redigeer en corrigeer teksten van anderen. Het redigeren en corrigeren van mijn eigen teksten doe ik ook. Net als iedere schrijver. Alleen is het echt waar dat je blind kan worden voor je eigen fouten. Alhoewel je direct als tegenargument kunt geven: wanneer ik mijn tekst een tijd weg leg, kan ik er met een frisse blik naar kijken en is het gemakkelijker om mijn eigen fouten te corrigeren.

Online is er van alles te vinden over het herschrijven, redigeren en corrigeren van een tekst. Een redacteur of corrector betalen om jouw teksten te bekijken, kost veel geld. Vaak wordt dan ook gesuggereerd dat je het als schrijver ook best zelf kan doen om geld te besparen. Toch raad ik dit af. Je leert er superveel van als een ander jouw teksten redigeert, waardoor je je schrijfstijl kan verbeteren.

De laatste jaren heb ik veel geleerd over het zelf herschrijven van een boek en graag zou ik tips met je willen delen hoe je dit zoveel mogelijk zelf kan doen. Waar moet je op letten? Wat kan je zelf? En wanneer in het proces is het toch echt het beste om dit uit te besteden? En hoe vind je dan een goede redacteur en/of corrector?

Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: uitwerken personages, synoniemen, concretiseren, leestekens, zintuiglijk schrijven en verwijswoorden. Niet alle onderwerpen hebben direct met het schrijven op zinsniveau te maken, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Telkens wanneer er een blog verschijnt met dit thema, geef ik ook voorbeelden. Direct daarna kan je andere teksten analyseren op verwijswoorden of synoniemen. Op die manier kan je meer zelfvertrouwen opbouwen bij het schrijven van teksten door op deze onderwerpen te letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *