Eat the frog in the morning!

Eat the frog in the morning!

Vroeger kon ik urenlang achter elkaar geconcentreerd aan mijn boek schrijven. Ik verloof mezelf helemaal in de tijd. Zo kon ik duizenden woorden per dag schrijven. Super! Toch?
Totdat ik me aanmeldde bij het online schrijfcafé waarbij iedere 25 minuten pauze werd gehouden. Het frustreerde me continue te worden gestoord. Waarom zou ik zo snel al pauze nemen?

Iedere dag schrijven
Voor een echte schrijfroutine is het goed iedere dag te schrijven. Welk tijdstip kan je zelf bepalen. Het online schrijfcafé was – en is – altijd ‘s avonds. In het begin paste dat goed bij mij, omdat ik ‘s avonds nog genoeg energie over had. Maar nu merk ik dat de ochtend voor mij een beter tijdstip van de dag is. Doe je het voordat je begint met werken of juist voor het avondeten of voor het slapengaan? Wees je bewust dat wanneer je het aan het einde van de dag wil doen, je energieniveau is afgenomen en het een grotere uitdaging is te starten.


Het is met name van belang dat je iedere dag íets schrijft in plaats van één keer een blok van drie uur achter elkaar. Door iedere dag iets te doen, is het niet erg wanneer je een dag niet kan. Wanneer je niet kan of geen zin hebt terwijl je dat ene blok van drie uur hebt ingepland, dan schrijf je meteen niets. Iedere dag schrijven kan heel laagdrempelig zijn. Je hoeft niet direct twee uur per dag te schrijven.

Gebruik van de pomodoro techniek
Deze techniek heb ik ontdekt door het schrijfcafé. Zet een timer van 25 minuten. Tijdens deze periode van 25 minuten werk je aan een afgebakende taak. Na 1 periode (ofwel pomodoro) neem je 3 minuten pauze. Vervolgens start je weer een nieuwe pomodoro. Na vier pomodoro’s mag je een langere pauze nemen.
In het begin vond ik deze techniek niets, want ik was gewend uren achter elkaar door te werken. Het voelde alsof ik werd gestoord en ik sloeg dan ook regelmatig de pauzes in het schrijfcafé over. Echter, ik was aan het einde van het café erg moe. Het is goed op tijd pauze te nemen en voor jezelf te zorgen. Wees je bewust dat een mens niet is gemaakt om drie uur lang achter een laptop te zitten. Bovendien merk ik dat ik veel productiever ben, omdat je in 25 minuten veel meer kan doen dan je denkt.

Tips

  1. Wanneer je structuur gaat creëren in iedere dag schrijven, wordt het vanzelf een gewoonte.
  2. Begin met één of twee keer 25 minuten per dag
  3. Geef jezelf de tijd te wennen aan de pomodoro techniek

Het voelt nu alsof ik de concentratie van een goudvis heb, omdat ik niet meer urenlang achter elkaar kan werken. Mijn lichaam heeft meer pauzemomenten nodig. Dit betekent niet automatisch dat ik minder productief ben, want ik bepaal wat ik tijdens een pomodoro ga doen en weet je wat? Ik heb eigenlijk altijd tijd over! Wat betekent dat ik juist productiever ben door deze afgebakende tijdsperiodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *