Geschiedenis van mijn schrijfproces

Geschiedenis van mijn schrijfproces

Binnen het thema ‘De onzekere schrijver’ vallen ook de blogs die ik ga publiceren over de vorderingen van mijn nieuwste boek, De Kettingreactie. Voordat ik je meeneem in het huidige schrijfproces, is het goed om te weten dat er al een proces aan vooraf is gegaan. Het is namelijk niet zo dat ik net ben begonnen met schrijven aan dit boek.

In januari 2019 ben ik begonnen, waarvan twee jaar later de eerste versie af was. Sindsdien heb ik vele malen de tekst aangepast en herschreven. Altijd twijfelend dat ik íets anders wilde met mijn boek, dat ik het beter wilde startte ik in april 2022 met een schrijfcoach. Direct legde hij de vinger op de zere plekken in mijn boek.

Precies wat ik nodig had, maar soms legde hij alleen die vinger daar neer. Ik wilde ook wel graag weten hoe ik die zere plek dan op kon lossen. Het maakte me onzeker dat hij niet met de oplossing kwam en dat ik zelf op zoek moest gaan naar deze oplossing. Steeds meer kwam ik daar, met veel pijn en moeite, zelf achter.

Vervolgens ging ik in september 2022 op schrijfvakantie. Toen werd mijn frustratie over mijn boek nog groter. Die week besloot ik om opnieuw met mijn boek te beginnen. Dat klinkt wat vreemd, maar dat is precies wat ik heb gedaan. Ik plot van tevoren nooit wat betekende dat ik er nu, nadat mijn boek af was, achterkwam dat de structuur onjuist was. Met mijn schrijfcoach (Annet Hulst) heb ik besloten om personages te schrappen en een nieuw hoofdpersonage uit te kiezen.

Daarna startte het plot-proces waarbij ik alles heb uitgewerkt aan de hand van de sneeuwvlokmethode. Gelukkig kan ik ook stukken tekst hergebruiken die ik al heb geschreven, maar het is alsnog een hele opgaaf.

In de volgende blog die ik ga wijden aan het schrijfproces zal ik meer vertellen over de conceptversie. Door de geschiedenis van mijn boek betekent het dat deze conceptversie niet de allereerste, maar eigenlijk al de vierde versie van mijn boek is. En er zullen nog vele conceptversies volgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *