Hoe financieer ik mijn boek(en)?

Hoe financieer ik mijn boek(en)?

Je kan crowdfunding gebruiken voor het financieren van je boek. Wees je bewust dat crowdfunding veel werk is: continue zorgen voor marketing en promotie. Daarnaast dien je je goed voor te bereiden. Ik heb bijvoorbeeld crowdfunding gedaan specifiek voor De Buitenman. Het beste kan je crowdfunding voor meerdere boeken inzetten en toekomstgericht denken. Hoe pak jij het financieren van je boek aan?

Inventariseer hoeveel geld je nodig hebt
De eerste stap is inventariseren hoeveel geld je nodig hebt voor het produceren en uitgeven van je boek. Denk hierbij niet alleen aan het laten drukken van je boek, maar ook de redactie en correctie, het laten ontwerpen van je cover. Daarnaast dien je ook te betalen voor je CB-aansluiting en welk verkoopkanaal je wil gaan gebruiken (bol). Wil je ook een e-book uitgeven? Houd hier dan ook rekening mee. Online kan je eens rondkijken op websites van aanbieders, zodat je een beeld krijgt van de mogelijke kosten. Je kan hierbij ook nog denken aan het drukken van eigen boekenleggers, het organiseren van een signeersessie. Ga dan ook ver van tevoren beginnen met sparen. Niet pas wanneer je manuscript af is.

Verder is het verstandig vooruit te denken, zoals ik in mijn inleiding schreef. Het beste kan je dit berekenen voor meerdere boeken, als dat je doel is. Wanneer je één boek uitgeeft, hoef je minder te sparen dan dat je meerdere boeken wil uitgeven. Hoeveel geld ga je per boek verdienen? Hoeveel winst kan je per boek weer investeren in het uitgeven van je volgende boek? Ga er eens goed voor zitten en vraag een (bekende) schrijver tips! Zo hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Einddoel voor ogen en terug redeneren
Sparen voor het uitgeven van een boek is een lange termijn strategie, zeker wanneer je het zelf wil uitgeven. Houd het einddoel voor ogen: jouw eigen boek in jouw handen. Ga vervolgens het uitgeefproces in stappen opdelen, zodat overzichtelijk wordt wat je allemaal dient te doen. Wanneer je zelf wil uitgeven, draait het niet alleen maar om een goed manuscript.

Verder kan je jezelf afvragen of het zelf uitgeven van je boek haalbaar is voor jezelf. Wanneer je je boek uitgeeft bij een traditionele uitgeverij dien je nog steeds aan marketing te doen, maar hoef je geen geld te investeren. Wanneer jij een overzicht hebt gemaakt van alle kosten en je wordt onzeker, omdat het best een hoop geld is en je vindt het voor jezelf niet de moeite waard, praat dan eens met mensen uit het vak en kijk wat jouw mogelijkheden wél zijn. Zet de voor- en nadelen tegenover elkaar en maak een bewuste keuze. Een financieel overzicht is daarbij noodzakelijk.

Tips

  1. Houd iedere maand een klein bedrag apart, bijvoorbeeld 10 à 100 euro
  2. Als ondernemer dien je eerst te investeren en krijg je pas op de lange termijn winst
  3. Stel jezelf de vraag: Wanneer is het voor jou de moeite waard?

Zorg altijd voor een back-up potje en wees toekomstgericht. Ik ben nu ook al de cover aan het laten ontwerpen voor De Kettingreactie, terwijl het manuscript nog niet af is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *