Hoe ga ik mijn onderneming opzetten?

Hoe ga ik mijn onderneming opzetten?

De Buitenman heb ik in eigen beheer uitgegeven en daarvoor heb ik een onderneming opgericht. Het is hierbij handig dat je iemand naast je hebt die je hiermee kan helpen. Zelf had ik er helemaal niet aan gedacht om een eigen onderneming te beginnen. Waarom zou ik dat doen? Wanneer je je eigen boek uitgeeft, ben je een ondernemer.

Bij een onderneming hoort een ondernemingsplan dus heb ik uren gespendeerd aan het schrijven van het perfecte plan. Wie is mijn doelgroep? Mijn markt? Hoeveel omzet verwacht ik te draaien? Wat zijn de kernkwaliteiten van mijn onderneming? Het duizelde me, maar tegelijkertijd was het goed om hier bewust over na te denken.

Gelukkig stond ik er niet alleen voor en jij ook niet! Het opstarten van een onderneming is ook spannend, want hoe ga je dit aanpakken? Zelf ben ik met het opzetten en opstarten van een project altijd heel perfectionistisch. Een onderneming opzetten is niet wat je even doet, dat is iets waar je goed over na wil denken. Dit kan van de naam van je bedrijf tot je bedrijfslogo zijn. Het opzetten van een eigen bedrijf voelt heel groots met een grote verantwoordelijkheid. Vanaf het begin wil ik dat alles perfect op papier staat en dat alles klopt. Dit is niet de werkelijkheid. Je leert altijd met horten en stoten. Dit betekent dat je van tevoren nog steeds voorbereidend werk moet doen en een bewuste keuze dient te maken.

Je onzekerheid mag er zijn want een onderneming starten is een grote verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat je het opzetten van je onderneming in stappen kunt opknippen. Op die manier wordt het overzichtelijker. En weet dat je al deze stappen niet alleen hoeft te doorlopen.

Online informatie lezen kan je een heel eind brengen. Ook al is alle informatie nieuw, het is ook heel leerzaam. Via het ondernemersklankbord kan je (in ieder geval in 2023) gratis een ondernemerscoach aanvragen. Dit heeft mij heel erg vooruit geholpen, omdat je hulp kunt vragen en een stok achter de deur hebt. En uiteindelijk werkt het met veel dingen zo dat je een begin moet maken en dat je vanzelf bij je einddoel terechtkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *