Hoe houd ik mijn schrijfproces in eigen handen?

Hoe houd ik mijn schrijfproces in eigen handen?

Het schrijven van mijn boek draait om mij. Ik ben de enige die weet wat ik wil en waar ik naartoe wil werken. Soms leg je in het proces de verantwoordelijkheid bij de ander, bijvoorbeeld voor het onderhoud van mijn website. Daarbij ben ik afhankelijk van de ander. Afhankelijkheid en verantwoordelijkheid zijn twee verschillende begrippen. Ik ben afhankelijk van een ander, maar het is en blijft mijn verantwoordelijkheid.
Mijn vriend helpt mij bijvoorbeeld met mijn website en financiële administratie. Soms vergeet hij te reageren op mijn mail, terwijl ik vind dat ik de verantwoordelijkheid bij hem heb neergelegd. Ik zal hem er op een gegeven moment aan moeten herinneren dat hij nog niet heeft gereageerd.

Dat is best een uitdaging, want ik dacht dat ik – door het versturen van een mail – de verantwoordelijkheid bij de ander had gelegd. Ik ben verantwoordelijk dat de ander zijn afspraken nakomt. Zorg ervoor dat je in gesprek blijft met de ander om jouw verwachtingen te monitoren en houd zo jouw schrijfproces in eigen handen.

Wanneer je zelf gaat uitgeven, is dit erg belangrijk. Je gaat met meerdere partijen samenwerken en jij bent degene die dient aan te geven wat je van een ander verwacht. Heb je na twee weken nog geen reactie? Houd hierover dan ook een administratie bij. Wie heb je gemaild en wanneer heeft iemand gereageerd? Is het afgehandeld of is een ander er nog mee bezig? Jouw verantwoordelijkheid.

Je kan je soms onzeker voelen wanneer iemand niet reageert, iets vergeet of iets anders geeft wat jij nodig hebt. Zorg ervoor dat je je altijd bewust bent dat het jouw boek is en dat jij weet wat het beste is voor jouw boek. Eerst werd ik onzeker van het sturen van een herinnering, omdat ik dacht dat de ander dit vervelend vond. Vaak genoeg kreeg ik als reactie dat de ander het fijn vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *