Hoe meet je vooruitgang?

Hoe meet je vooruitgang?

Vroeger meette ik aan de hand van het aantal woorden dat ik had geschreven of ik vooruitgang had geboekt. Die woorden stonden dan in het manuscript. Hoe is het dat nu?

Doe eens wat anders
Dit wordt de derde blog op rij dat ik wil gaan schrijven dat ik nog steeds aan het plotten ben. Je zou zeggen dat dit betekent dat er geen vooruitgang is in mijn schrijfproces, maar dat is juist wel zo. Ook omdat ik tussendoor vaak iets anders doe, zoals het schrijven van deze blog, het inplannen van mijn social media, werken aan het uitbreiden van mijn diensten in mijn onderneming. Juist door regelmatig wat anders te doen, kan ik daarna weer met een frisse blik naar het plotten van mijn boek kijken.

Vroeger schreef ik gerust een paar duizend woorden per dag, als ik in de flow zat. Dit betekent niet per se dat dat niet goed was, maar ik merk dat ik ook waarde hecht aan de kwaliteit. En na een dag werken heb ik gewoon minder energie dan dat ik vroeger had, wanneer ik regelmatig vrije middagen had van mijn studie. Kies kwaliteit boven kwantiteit.

Welke deadline kies je voor jezelf?
Volgens mijn planning had ik afgelopen zomer mijn manuscript af. Dat is onhaalbaar gebleken. Dit betekent niet dat ik heb gefaald, al baal ik natuurlijk dat ik het niet heb gehaald. Het gaat uiteindelijk om het eindresultaat én om de reis er naartoe. En dat je deadline regelmatig naar de toekomst verschuift, is niet erg. Zolang je jezelf in de ogen kan blijven kijken en kan zeggen dat je hebt gedaan wat in jouw macht lag die weken.

Je kan ook je deadline uit blijven stellen en er uiteindelijk nooit aan toekomen. Dan moeten er alarmbellen afgaan! Maar wanneer jij een tijd wat minder goed in je vel zit, ga dan niet tegen heug en meug aan je manuscript werken. Tenzij het je energie geeft natuurlijk 😉 maar niet wanneer je vervolgens ieder woord weer wil verwijderen.

Tips

  1. Wat betekent vooruitgang voor jou?
  2. Wees lief voor jezelf wat betreft deadlines
  3. Reflecteer regelmatig op je gemaakte planning

Wees je bewust dat de ene persoon beter werkt met deadlines en planningen dan de ander. Er is wel een verschil: helemaal geen planning maken, is geen optie. Stel voor jezelf een doel en dat mag soms best wat vager zijn (begin 2025) dan heel specifiek (1 januari 2025). Wanneer je je specifieke deadline niet haalt, kan je onzeker en teleurgesteld zijn, terwijl begin 2025 ervoor zorgt dat je jezelf ruimte geeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *