Hoe pak je crowdfunding aan?

Hoe pak je crowdfunding aan?

Wil jij je boek in eigen beheer uitgeven? Dan komt daar best wat geld bij kijken. Het laten ontwerpen van een cover, een redacteur en corrector, het laten drukken van het boek, een ISBN. Slechts een paar onderdelen die je zelf dient te betalen. Dit kan je van je spaargeld betalen, maar zoals eerder geschreven, ben je een ondernemer wanneer je je eigen boek uitgeeft. Dus koos ik voor een zakelijke rekening (en ja, dat kost ook geld) en maakte ik een apart potje voor het uitgeven van mijn boek.

Vervolgens besloot ik crowdfunding in te zetten. Mijn schrijfvriend Jasper Polane had dit jaren eerder ook gedaan. Hieronder geef ik wat tips waar je aan moet denken.

  1. Als eerste is het belangrijk om het juiste platform te zoeken. Er zijn meerdere crowdfundingplatformen. Zoek uit wat jij nodig hebt en wat je zoekt in zo’n platform.
  2. Vervolgens dien je na te denken over het bedrag dat je nodig hebt. Kijk hierbij ook naar wat andere schrijvers vragen en vraag schrijvers die aan crowdfunding hebben gedaan om tips.
  3. Het bepalen van de doorlooptijd van je crowdfunding. Je kan het een maand geven, maar ook drie maanden. Geef je donateurs niet te veel tijd om te doneren. Een maand à anderhalf is voldoende
  4. Denk goed na over de tegenprestaties. Wat krijgt je donateur wanneer hij/zij €10, €50 of €100 doneert? Ook hierbij kan je kijken naar wat andere schrijvers hebben gedaan. Een paar voorbeelden: je naam in het dankwoord, een gesigneerd exemplaar van het boek, een uitnodiging voor de signeersessie, een brainstormsessie over het schrijven van een boek van de donateur of geen tegenprestatie
  5. Wat ga je doen aan marketing? Denk hierbij aan een promotiefilmpje, flyers, social media, kranten aanschrijven. Blijf mensen aanspreken en verkoop jezelf en jouw boek. Uiteindelijk is het voor de donateurs ook leuk wanneer ze meerdere boeken kunnen verwachten na je crowdfunding en niet dat je twee jaar later voor boek twee crowdfunding gaat starten. Dat werkt averechts. Blijf gedurende het crowdfundingproces zichtbaar. Blijf jezelf herhalen.

Ja, crowdfunding is onzeker. Wat wordt mijn volgende marketingstap? Ga ik mijn doelbedrag halen? Is het niet te hoog? Is er vandaag weer geld gedoneerd? Wie was de donateur? Ik heb geleerd dat veel mensen met je meedenken en dat jezelf continue weer herhalen en in the picture zetten niet hoogmoedig is. En uiteindelijk is het me gelukt om mijn streefbedrag te behalen!

Neem een kijkje op de crowdfundingswebsite waar ik mijn doelbedrag voor De Buitenman heb gehaald voor inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *