Hoe pak je het zelf uitgeven van een boek aan?

Hoe pak je het zelf uitgeven van een boek aan?

Het zelf uitgeven van je boek is een bewuste keuze. Ik maakte deze keuze op basis van mijn ervaringen in het verleden met een printing on demand uitgeverij. Wat ik toen fijn vond en waarom ik voor zelf uitgeven heb gekozen: dat ik zoveel vrijheid heb en zelf mag bepalen hoe mijn cover er bijvoorbeeld uitziet. Wat ik toen minder fijn vond, was dat je de mensen met wie je samenwerkt, niet voor het uitkiezen hebt.

Met zelf uitgeven had ik dat wel! Ik kon zelf bepalen wie mijn manuscript ging redigeren en wie mijn cover ging ontwerpen. Uiteindelijk draait het erom dat je je omringt met de juiste mensen om je heen die nét een stap voor zijn in de zelfuitgeefwereld en jou een tip kunnen meegeven. Zo gaf mijn redactrice bijvoorbeeld een tip over waar ik mijn boek kon laten drukken. Dit zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat. Je dient je met de juiste mensen te omringen. En dit ervaar je door te doen en door met anderen te praten, want je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden.

Het maakte mij onzeker toen ik aan het begin van het uitgeefproces van De Buitenman een verkeerde keuze leek te hebben gemaakt. Gelukkig steunde iemand mij en kon ik ervoor zorgen dat ik een andere keuze kon maken. Dat betekent dat het proces niet altijd leuk is, maar het is wel leerzaam. En de eerste keer is het toch ontdekken met wie je goed kan samenwerken zodat je bij je tweede boek weet waar je aan toe bent.

Zelf uitgeven heeft ook nadelen en je dient zelf de afweging te maken welke voor- en nadelen voor jou het zwaarst wegen. Hoe je zelf uitgeven het beste kan aanpakken, daar is online gelukkig genoeg over te vinden. Bijvoorbeeld door de schrijven & uitgeven podcast! Er worden zoveel tips gegeven dat je nog steeds onzeker kan zijn, maar dat samen bent. En samen kom je tot een oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *