Hoe weet ik of mijn marketing succesvol is?

Hoe weet ik of mijn marketing succesvol is?

Marketing richt zich uiteindelijk op verkoopcijfers dus kan je je succes meten aan de hand van je verkoopcijfers. Tegelijkertijd is marketing een lange termijn proces. Het gaat erom wat jij als doel stelt om op die manier te kunnen bepalen of je marketing wel of geen succes is.

Bij De Buitenman was mijn allergrootste doel om mijn zichtbaarheid te vergroten. Door middel van meer marketing op mijn social media heb ik gezorgd dat ik zichtbaarder ben dan eerst en dat zorgt ook voor meer naamsbekendheid. Ook al vallen de verkoopcijfers voor nu tegen, dat betekent niet dat dit op de lange termijn niet kan gaan rollen.

Natuurlijk was ik onzeker en wilde ik meer verkopen. Maar voor mijn signeersessie heb ik folders uitgedeeld bij winkels, op een zaterdag had ik mijn signeersessie in de bibliotheek dus wie weet dat bezoekers van de bibliotheek dit hebben gezien. Met kerst 2022 was ik onderdeel van een relatiegeschenk naar veertig mensen. Er kwam in eerste instantie niet uit, maar wie weet wat het op de lange termijn betekend. Wie weet dat iemand over een paar jaar denkt: hé, die naam ken ik. Ik had van haar een boek in mijn kerstpakket.

Stel realistische doelen voor jezelf. 500 boeken verkopen bij je allereerste boek, terwijl je weinig zichtbaarheid hebt, dan word je sowieso teleurgesteld. Ik zeg ook niet dat je te kleine doelen moet stellen 😉 maar denk lange termijn. En weet dat je eerst op iemands lijstje moet komen te staan en meerdere keren voorbij moet zijn gekomen op social media, voordat jouw lezer hapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *