Huiswerk STAP-budget

Huiswerk STAP-budget

Huiswerk STAP-budget

Verder over het STAP-budget! Dat kennismakingsgesprek was meer dan elkaar leren kennen. Ik kreeg meteen huiswerk mee. Gelukkig mocht ik zelf bepalen wanneer ik dat af wilde hebben. De deadline voor mijn huiswerk besloot ik voor halverwege juni te plannen. Voor die tijd had ik weinig tijd, ook in verband met mijn vakantie. Voor hem kwam het goed uit; hij had het druk met al die ongeduldige schrijvers. Natuurlijk had ik al vrij snel daarna een begin gemaakt met het huiswerk, ook als afleiding van de histerie rondom De Buitenman.

Ik had twee opdrachten meegekregen. Bij de eerste opdracht moest ik drie vragen beantwoorden: Wat is het allerbelangrijkste om over te brengen met mijn verhaal? Aan wie wil ik dat overbrengen? Waarom wil ik dat overbrengen? Dat waren nogal ingewikkelde vragen. Gelukkig was er een voorbeeld. Dat ging dan wel over een kinderboek, maar het werd me vrij snel duidelijk dat de kern van je hele boek in één zin heel simpel is en kan zijn. Meteen had ik inspiratie en noteerde ik het een en ander. Dit wil ik nog wel perfectioneren, maar ik was direct blij en trots dat ik wat op papier had!

De tweede huiswerkopdracht was ook niet gemakkelijk: structuur aanbrengen: wat gebeurt er in welk hoofdstuk? In één woord en in een paar zinnen. Tja, mijn boek had nog niet echt hoofdstukken. Er zijn ongeveer zeven personages en iedere keer heeft een personage één bladzijde voordat het wisselt naar het volgende personage. Voor het gemak heb ik dat gebundeld: van ieder personage een bladzijde werd hoofdstuk 1 etc. Dat alleen al bundelen en nummeren kostte me aardig wat tijd 😉 En ik twijfelde: Boek 1 bestaat uit deel I, deel II en deel III. Deel II begint dan niet weer bij hoofdstuk 1. Toch? Nouja, het is allemaal nog concept. Bovendien ontdekte ik dat aan het einde van deel II er twee losse bladzijden zijn van twee personages, maar die ik niet meer als groepje kon bundelen met de andere personages. Wat moest ik daar nu mee? Er nog vijf hoofdstukken bijschrijven? Of er een epiloog van maken?

Gelukkig had ik al een keer per bladzijde in wat steekwoorden opgeschreven waar het over ging. Dat bij elkaar geplakt, was wel een beetje een samenvatting. Nog niet perfect, maar het begin is gemaakt. Tja, een woord per hoofdstuk is nog wel een uitdaging waar ik me nog niet aan heb gewaagd. Gelukkig heb ik nog tot halverwege juni om dit af te maken en te perfectioneren. Echter weet ik ook dat ik nog wil gaan rommelen met de hoofdstukken, waardoor ik meteen opnieuw kan beginnen met een samenvatting… en dan ben ik slechts met boek 1 begonnen. Nog twee te gaan…

Wel merk ik meteen dat ik het leuk vind om ermee aan de slag te gaan! Het zijn huiswerkopdrachten waar ik zelf niet snel aan zit te denken om mee aan de slag te gaan, maar die zeker behulpzaam zijn. Ik ben heel benieuwd naar de lange termijn en waar ik verder nog aan ga werken. Er zijn verschillende stappen en je hoeft ze niet allemaal te doorlopen, maar er zijn er al een aantal die me erg interessant lijken… Het is maar goed dat ik het druk heb met andere dingen, anders had ik alles al gelezen en bekeken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *