Ik ben positief over een negatieve recensie!

Ik ben positief over een negatieve recensie!

Uitzinnig was ik toen ik werd benaderd door een recensent of ze De Buitenman mocht recenseren voor haar website. Uiteraard! Ik stuurde een gratis exemplaar naar haar op en het wachten begon. Mijn nieuwsgierigheid won en na een aantal weken vroeg ik hoever ze was met lezen. Ze had er tegenaan gehikt om mij een bericht te sturen dat ze mijn boek niet leuk vond.
Die kwam binnen! Want je wil geen bericht ontvangen dat iemand je boek niet goed vindt.

Ik geef je een aantal tips hoe je kan omgaan met een negatieve recensie.
1. Neem de tijd te reageren. Ga niet direct in de aanval of verdediging dat je het niet eens bent met iemand. Reageer niet vanuit je emotie. Een recensie is een mening. Wanneer je het niet eens bent met een ander, hoef je dit niet te zeggen. Houd de eer aan jezelf.
2. Toon begrip voor de reactie van een ander en bedank degene. Uiteindelijk heeft de recensent de tijd genomen je boek te lezen, contact met je op te nemen en je te informeren over wat ze van je boek vinden.
3. Zie een negatieve recensie als leermoment. In haar mail zette ze uitgebreid uiteen waarom ze negatief was over mijn boek. Ik ben haar dankbaar dat ze de feedback privé met me deelde en dat ik kan leren van haar feedback en dit meenemen in mijn volgende boek. In een aantal punten kon ik me vinden.
4. Relativeer een negatieve recensie. Uiteindelijk kan je er niet voor zorgen dat iedereen je boek leuk vindt en vijf sterren geeft. Een negatieve recensie hoort erbij. Plaats dit in perspectief: wanneer je heel veel negatieve recensies ontvangt, is het wat anders dan dat het één negatieve is in vergelijking met twintig positieve recensies.

Gelukkig heeft de recensent geen negatieve recensie gepubliceerd. Het zou kunnen dat iemand dit wel openbaar plaatst. Wees eens eerlijk: laat jij je wel eens uit het veld slaan door één negatieve recensie van iets? Of valt deze in het niet wanneer je daarnaast twintig positieve recensies ziet? Uiteindelijk wil je zelf je mening vormen over een boek. Eén negatieve recensie gaat dat niet beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *