Ik schrijf dus ik ben

Ik schrijf dus ik ben

Door tegen anderen te zeggen dat schrijven je hobby is, maak je jezelf kleiner. Hoe ga jij om met je ‘hobby’? Of zeg jij tegen iedereen luidkeels ‘Ik ben schrijver!’?


Schrijven is geen beschermd beroep. Ik zei eerst dat ik in mijn vrije tijd boeken schrijf. Totdat iemand tegen mij zei: ‘Je bent toch schrijfster?’ Ja, dat ben ik ook, want ik heb vier boeken uitgegeven. Dat is wel een goede voorwaarde om jezelf een schrijver te mogen noemen. Eerst was mijn mening dat ik mezelf geen schrijfster mag noemen zolang ik geen diploma of certificaat heb waarop staat ‘Simone is vanaf deze datum schrijfster’. Daar ben ik nu op teruggekomen.

Een opleiding is niet vereist
Wie let er op of jij een schrijfcursus bij de Schrijfacademie hebt gevolgd of dat je boeken uitgeeft zonder een cursus te volgen? Ik heb nog nooit een schrijver op google opgezocht voordat ik een boek van hem/haar kocht. Een opleiding is niet vereist om boeken uit te geven. Toch maakte het mij lange tijd onzeker of ik dat misschien niet ‘moest’. Het was een overtuiging van mezelf dat ik me anders geen echte schrijver mocht noemen, omdat ik geen cursus of opleiding had gevolgd. Alleen is dat helemaal niet vereist dus waarom zou dat mijn bestaansrecht als schrijver in de weg zitten?
Je kan jezelf leren schrijven door middel van een cursus. Je kan ook beter leren schrijven door veel te schrijven en herschrijven en zo nu en dan een podcast of tijdschrift over schrijven erbij te pakken.

Vergelijken is vaak niet helpend
Er is altijd iemand die iets beter kan dan jij. Dat heeft mij lang in de weg gestaan en het maakte mij onzeker. Totdat ik ontdekte dat iedereen anders is. En anders is niet verkeerd, dat is juist goed! Wanneer we ons allemaal zouden vergelijken met Simone van der Vlugt en haar zouden kopiëren, zal mijn boek niet verkopen. Natuurlijk kan ik haar boeken lezen, er een mening over vormen en vinden dat ik bepaalde technieken mooi vind en zelf zou willen inzetten. Dat mag. Wel op míjn manier. Sommige mensen stelden me vroeger de vraag of ik de nieuwe Simone van der Vlugt ben, natuurlijk ook vanwege de naamsvergelijking. Het antwoord is ‘nee’, want er is maar één Simone van der Vlugt en ik ben Simone van Tongeren.

Tips

  1. Ga er met anderen over praten en zeg het hardop!
  2. Vertrouw op jezelf en op je talent. Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar niet altijd helpend
  3. Kies welke mening voor jou belangrijk is (van wie). Je ouders zullen sowieso zeggen dat je goed kan schrijven, maar wie nog meer? Een manuscriptbeoordelaar of een aantal proeflezers?

Voor mij is een certificaat of diploma niet noodzakelijk om mezelf een schrijver te mogen en kunnen noemen. Ik weet dat ik het kan. Ik heb talent. Voor wie dien ik me te verantwoorden dat ik geen papiertje heb?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *