Ik wil verkopen zonder dat ik zichtbaar ben

Ik wil verkopen zonder dat ik zichtbaar ben

Waarom zouden anderen zitten te wachten op mij en mijn boek? Waarom zou iemand continue ‘mijn hoofd’ voorbij willen zien komen op hun tijdlijn? Ik vul dit in voor een ander, maar het helpt wel mijn comfort zone te bevestigen. Anderen kopen vast ook mijn boek zonder dat ik zichtbaar ben, dat komt vanzelf wel.

Dat is dus niet het geval. Zichtbaarheid is vereist wanneer je je boek wil verkopen. Hoe pak je dat aan wanneer je introvert én onzeker bent?

Zichtbaarheid is laagdrempelig
Op dit moment post ik drie keer in de week iets op Instagram en twee keer op LinkedIn, waarbij er lichte overlap zit in mijn posts. Toen ik hiermee startte een aantal maanden geleden, had ik al een kleine voorraad van content. Een post in de week is een blog en ik was bang dat twee posts in de week best veel zou zijn. Nu ik een paar maanden verder ben, heb ik eigenlijk zoveel te delen dat ik eraan denk vier keer in de week te posten. Een post kan je vullen met zoveel dingen en er zijn veel zogenaamde haakjes die je kan gebruiken. Denk klein. En na een eerste stap is de tweede stap makkelijker gemaakt, waarbij doorzettingsvermogen en discipline goed van pas komen.

Als ondernemer heb je bepaalde verplichtingen
Naast dat je langzaam meer zichtbaarheid hebt gecreërd, is het ook verplicht. Wanneer je je boek bij een traditionele uitgever laat uitgeven, verwachten zij van jou ook marketing. En wanneer je je boek zelf uitgeeft, ben je een eigen ondernemer en als ondernemer heb je verplichtingen tegenover je klanten (lezers). Want jij verwacht van een klant dat hij je boek koopt en daar dien jij wel iets voor te doen: zichtbaar zijn. En zichtbaar zijn kan ook betekenen dat je iets over jezelf verteld, je schrijfproces en/of je schrijfroutine. Zo kan de lezer meer over jou en je boek te weten komen en zijn ze sneller geneigd iets te kopen, omdat ze je kennen. Wanneer jij nooit iets van jou laat horen en nergens zichtbaar ben, kan jij ook niet verwachten dat een lezer ‘zomaar’ jouw boek koopt. Het is geven en nemen.

Tips

  1. Wees jezelf. Deel bijvoorbeeld informatie over introvertie en onzekerheid in je posts
  2. Je hoeft niet alles alleen te doen. Spar eens een middag met een vriend of vriendin en kijk wat voor ideeën voor zichtbaarheid eruit komen!
  3. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Kijk wat andere schrijvers posten. Kijk wat bij jou past, giet het in een ander jasje en het is klaar voor op jouw social media!

Ondanks dat ik marketing niet per se leuk vind, post ik wel en ik krijg de laatste weken veel complimenten van anderen. Ze vinden het leuk dat ik boeken schrijf en regelmatig voorbij kom, ze geven aan dat ze mijn blog vaak lezen. Het is heel fijn op deze manier kennis te delen en sommige mensen helpen je ook, gaan een gesprek met je aan. (Langzaam) uit de schaduw en in de schijnwerper is zo erg nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *