Is een schrijfvakantie iets voor mij?

Is een schrijfvakantie iets voor mij?

Net als het vergaren van kennis door middel van een cursus, heb ik ook jarenlang getwijfeld over een schrijfvakantie. Toen ik nog studeerde – en daarvoor – had ik lange vakanties waarbij ik veel tijd vrij had om te schrijven. Nu het werkende leven al een paar jaar zijn intrede heeft gedaan en ik minder vakantie heb, heb ik lang getwijfeld of een schrijfvakantie iets voor mij zou zijn.

Een schrijfvakantie heeft niet alleen met het prijskaartje te maken, maar ook met welke organisatie zou ik dan mee willen gaan? Naar welk land? Zou ik een schrijfretraite of schrijfvakantie willen? Een schrijfvakantie met workshops of een schrijfweekend met een bepaald thema? Juist doordat er zoveel opties zijn, liep ik vast en wist ik niet welke keuze ik het beste kon maken.

In 2022 hakte ik de knoop eindelijk door en besloot ik om af te gaan op het verhaal van mijn schrijfvriendin die het jaar ervoor met de Online Schrijfschool weg was geweest. Zij was enorm tevreden en toen ik in september een bericht op social media voorbij zag komen dat er nog één plek vrij was in Italië, dacht ik: laat ik gaan.

Bij het maken van een keuze gaat het, naast financiën, ook om wat je wil bereiken tijdens je schrijfvakantie. Bij de vakantie die ik had uitgekozen, kreeg je ‘s ochtends twee uur lang een workshop met informatie en ‘s middags was je vrij om te schrijven of de omgeving te bezoeken. Daarnaast kon je een afspraak inplannen met de aanwezige schrijfcoach. Er zijn ook schrijfretraites in combinatie met meditatie of schrijfvakanties volledig gericht op het schrijven van levensverhalen/autobiografieën. Kijk, in combinatie met de financiën en de plaats, wat goed voelt voor jou.

De groep en de weersomstandigheden spelen natuurlijk ook een belangrijke rol. Twee onderdelen waar je geen invloed op kan uitoefenen. Vorig jaar is zo goed bevallen dat ik nu twijfel om dit jaar weer een schrijfvakantie te boeken. Met opnieuw de vragen: welke organisatie? Welke locatie? Stiekem heb ik mijn keuze al gemaakt, want de locatie is prachtig en het eten heerlijk. Deze keer met minder schrijfcoaching.

Heb je geen zin in het volgen van workshops? Je kan ook met een schrijfvriendin afspreken en samen op vakantie gaan. Het enige wat je nodig hebt, is stroom, rust, wifi, goede schrijfplekken en lekker eten. Creëer op die manier je eigen schrijfvakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *