Ondernemen tip 2

Ondernemen tip 2

Ondernemen tip 2

Vorige week heb ik een tip gegeven over contact opnemen met andere ondernemers. In deze blog gaat het over het lezen van boeken.

Het ene boek spreekt je meer aan dan de ander, dat moet ik toegeven. En er zijn honderden, misschien zelfs duizenden boeken geschreven over je eigen onderneming starten. Kijk wat jij denkt dat past en goed voelt. Om je in te schrijven bij de KvK moet je een ondernemersplan schrijven. Netjes heb ik die gedownload van de website, maar ik merk dat ik op de eerste bladzijden al vastliep toen ik droog mijn cv over moest schrijven en mijn kwaliteiten en valkuilen moest benoemen. Begrijpelijk, maar niet zo inspirerend.

Een boek dat ook aandacht besteed aan het schrijven van een ondernemersplan, maar dan op een heel andere manier is: ‘The buddha and the badass’ van Vishen Lakhiani. Daarin wordt een heel andere benadering gekozen met betrekking tot het opstarten van je onderneming en voor jezelf op te schrijven wat jouw waarden zijn als persoon en hoe die waarden terugkomen in jouw bedrijf. De schrijver gaat hier op een heel creatieve manier mee om, wat heel inspirerend voor mij werkt. Tot nu toe dan. En ik ben pas net begonnen 😉

Een ander boek waar ik sinds kort in ben begonnen is ‘Nils. Het spannendste managementboek dat je ooit zult lezen’ van Gerben Nijmeijer en Barry van Beem. Gerben is een collega-schrijver van het schrijfcafé. Dit boek is niet alleen een thriller, waarin het hoofdpersonage een eigen bedrijf leidt, maar heeft ook een online platform waar opdrachten staan die te maken hebben met een onderneming. Het is een interactief boek waarbij bijvoorbeeld de combinatie van werk en privé van het hoofdpersonage (Nils) onder de loep worden genomen, zodat je online met opdrachten zelf kunt testen hoe het met jouw balans is tussen werk en privé.

Tip: Dit zijn boeken waar je de tijd voor moet nemen. Vroeger las ik vaak boeken in een keer uit, maar dit zijn boeken waarin je opdrachten moet maken. Waar je je gedachten even de vrije loop over moet laten gaan. Misschien zelfs een week overheen moet laten gaan en een paar keer een rondje moet lopen, voordat je antwoord kan geven op de vragen in het boek.

Daarnaast zijn boeken als ‘The Big Leap’ van Gay Hendricks en ‘Het Winnaarseffect’ van Ian Robertson aanraders. Deze boeken gaan met name over persoonlijke ontwikkeling en hoe je een succesvolle leidinggevende kan zijn. Het is alweer even geleden dat ik deze boeken heb gelezen, maar ik weet zeker dat ik deze boeken nog een keer zou kunnen lezen. Dan haal ik er gegarandeerd nieuwe informatie uit.

Een ondernemer gaf mij het boek ‘Calimeromarketing’ van Karen Romme als tip. Hierin ben ik nog niet begonnen. Marketing is ook voor mij toch nog steeds een ongrijpbaar begrip. Tijdens het crowdfundingproject was ik me bewust van mijn marketingstrategie. In het begin had ik er een goed gevoel over, maar zodra de donaties stagneerden, begon ik aan mezelf te twijfelen. Totdat het weer ging lopen. En het is zaak dat ik in het voorjaar, zodra mijn boek wordt uitgegeven, opnieuw een marketingcampagne ga houden.

Belangrijk om te onthouden bij het starten als ondernemer is dat je voor jezelf goed voor ogen moet hebben wie je bent en waar je voor staat. Daarom zijn de zogenaamde ‘zelfhulpboeken’ ideaal voor deze gelegenheid. Op die manier krijg je meer inzicht in wie je bent. En aangezien je zelf altijd blijft groeien, kan je deze boeken dus blijven lezen en iedere keer weer nieuwe informatie uit het boek halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *