Onderzoek? Achtergrond? Ik wil schrijven!

Onderzoek? Achtergrond? Ik wil schrijven!

Onderzoek doen was noodzakelijk tijdens mijn studie voordat ik kon starten met het schrijven van een essay. De achtergrond van een conflict of iemands jeugd is vereist voor het schrijven van een fictieboek. Als historica heb ik wel eens overwogen een historische roman te schrijven. Ik twijfel, want je hebt veel onderzoek nodig vanwege de leefomstandigheden.

Nu schrijf ik een thriller, De Kettingreactie, die zich afspeelt op een kazerne. Ook hierbij is het van belang onderzoek te doen, zodat ik op zijn minst de juiste termen gebruik. Hoe ga je daarmee om?

Onderzoek hoe dicht je bij de realiteit wil blijven
Het verschilt per genre hoe serieus je het onderzoek moet doen. Het maakte mij onzeker dat ik nu onderzoek moet gaan doen naar hoe het wonen en werken op een kazerne er uitziet. Op dit moment – voor het doen van onderzoek – zorgt dat ervoor dat het proeflezers opvalt dat bepaalde dingen die ik heb beschreven, niet kloppen met de werkelijkheid. Tja, ik wil natuurlijk niet dat meer mensen daarover gaan vallen!

Een vriend van mij heeft eens gezegd dat je eerst moet leren hoe je een appeltaart moet bakken, voordat je er vanaf kan wijken en met andere ingrediënten die appeltaart kan gaan bakken. Zo is het ook met onderzoek doen: ga voor jezelf bepalen hoe dicht je bij de realiteit wil blijven. Wil ik alleen de termen correct hebben of moet het precies zo zijn als in het echt? Het blijft uiteindelijk een boek. Een fictieboek. Dus daar mag ik van afwijken. Ik wil niet dat het storend wordt voor lezers en dat ze erover gaan vallen.

Vind in je netwerk mensen die je kunnen helpen
Nadat je hebt besloten dat onderzoek noodzakelijk is, waar begin je dan? Ga je allerlei boeken aanschaffen? Het internet eeuwig afstruinen? Of ga je iemand interviewen? Scroll eens door je netwerk op LinkedIn of Facebook. Wie weet zit daar iemand tussen die jou kan helpen. Nu heb ik zelf militaire geschiedenis gestudeerd en een aantal van mijn oud-studiegenoten werken dan ook bij Defensie. Zo ben ik terechtgekomen bij iemand die een PhD behaalt en reserveofficier is bij het leger. Laatst heeft ze een (wetenschappelijk) boek gepubliceerd. Na een bericht is zij de ideale kandidate mij te helpen!

Tips

  1. Onderschat onderzoek niet. Ik dacht eerst ook dat het niet nodig was en heb nu toch ontdekt dat onderzoek doen belangrijk is
  2. Start op tijd met onderzoek doen, zodat je er niet halverwege je manuscript achterkomt dat iets in de realiteit anders is en je opnieuw kan starten of de helft moet aanpassen. Dat is zonde van je tijd!
  3. Sla niet door met onderzoek. Je kan eeuwig onderzoek blijven doen, maar houd het beperkt.

Onderzoek doen klinkt misschien niet leuk of als veel werk. Besef dat je (vaak) een boek schrijft over een onderwerp die je interessant vindt! Je weet meer dan je denkt en het schrijven gaat makkelijker en sneller na het gedane onderzoek. En wees je bewust dat het per genre verschillend is hoeveel onderzoek je moet doen.

1 REACTIE

comments user
s v berkel

Ik ben voor mijn boek in het Nationaal Archief geweest. Oud stuk opgevist, vonnis uit 1628. Het is ook leuk dat te onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *