Plotten zorgt voor minder creativiteit
Sinds ik schrijf, ben ik een pantser. In mijn ogen was plotten net als het indelen en schrijven van wetenschappelijke teksten op de universiteit. Ik was onzeker dat ik minder vrijheid zou ervaren en ook minder creativiteit. Hoe werkt dat precies?
Plotten is niet statisch
Plotten bestaat uit verschillende onderdelen en in ieder onderdeel kan je je creativiteit kwijt. Er zijn richtlijnen over de verschillende onderdelen, maar binnen zo’n onderdeel zit je niet vast aan regels. Richtlijnen is iets anders dan regels en je kan dan ook afwijken van deze regels. Wees je bewust welke keuzes je hierin maakt. Sommige richtlijnen zijn er niet voor niets en geven structuur en houvast aan je boek. Plotten is dus niet statisch: je mag losjes omgaan met deze richtlijnen.
Plotten kan je leren
Sinds een jaar ben ik de beginselen van plotten aan het leren. Vorig jaar ging ik aan de slag met de sneeuwvlokmethode en sinds deze zomer met Fiction Builder. Weet dus dat het helemaal niet erg is wanneer je geen ervaring hebt met plotten. Er zijn genoeg boeken te vinden en plotten is iets wat je absoluut kan leren.
Drie tips:
- Ga met een open mindset naar plotten kijken. Door mijn fixed mindset al die jaren was ik negatief over iets wat ik nog nooit had gedaan.
- Ga plotten eerst uittesten bij een kort verhaal. Dat is overzichtelijk en makkelijker dan direct een trilogie met drie verhaallijnen
- Pantsen is een uitzondering. In films wordt het beeld geschetst dat pantsen dé manier is om een boek te schrijven. Er zijn weinig succesvolle auteurs die pantsen
Plotten is een concept waar je je creativiteit absoluut in kwijt kan. Je kan scènes schuiven, schrappen en bijschrijven. Plotten kan je jezelf aanleren en geeft je houvast. En het zorgt ervoor dat je niet pas halverwege je manuscript ontdekt dat het toch niet zo lekker werkt.
Geef een reactie