Proeflezers

Proeflezers

Proeflezers

Vroeger was ik altijd pessimistisch over proeflezers en het volgen van schrijfcursussen. Mijn boek moest blijven zoals het was, want dat was in de puurste vorm. Zoals ik het goed vond. Bij De Buitenman verliep dit anders en nu, bij mijn allernieuwste boek, ben ik zelfs van tevoren aan het plotten en zit ik erover te denken om een schrijfcoach in de hand te nemen.

Wat is er dan toch veranderd dat ik opeens die keuze maak? Ik moet bekennen dat ik vroeger romans schreef en dat is toch net iets gemakkelijker dan het schrijven van een thriller. Dat is tenminste hoe ik het ervaar. De boeken die ik nu schrijf, zijn veel gecompliceerder. Dan wil je dat alles tot in de puntjes verzorgd is.

Bovendien word je ouder 😉 en in mijn werkende leven heb ik geleerd dat je niet alles alleen hoeft te doen. Hier heb ik al eerder over geschreven, maar het blijft een gegeven. Je verandert en je hebt in je drukke leven niet meer tijd om alles zelf te doen. En een ander weet het soms net wat beter. Hulp vragen is niet erg. Het is juist sterk om hulp te vragen een ander. Slim.

Die wereld is ook – gelukkig – aan het veranderen. Hulp vragen aan een ander, in wat voor vorm dan ook, is gemakkelijker. En ik merk dat mijn doelen er makkelijker door worden bereikt om voor de juiste dingen hulp te vragen. Of gewoon iemand die even met je meedenkt. Het hoeft niets grootschaligs te zijn.

Tja, niet iedereen geeft gratis hulp. Een schrijfcoach moet je betalen. Denk erover na hoeveel geld jij ervoor over hebt, maar weet dat het deuren kan openen. En dat er mensen in de wereld bestaan die je met alle liefde willen helpen en je niet altijd de hoofdprijs hoeft te betalen.

Nog een tip. Stel vragen aan je proeflezers! Niet de vraag ‘vind je mijn boek goed’? Stel specifiekere vragen, zoals ‘Wat vind je van het hoofdpersonage’, ‘Heb ik dit bijfiguur goed uitgewerkt’, ‘Wat vind je van de beschrijving van de locatie? Bij het stellen van dit soort vragen krijg je meteen meer diepgang in het gesprek en kan je daarna aan de slag met het aanpassen van je manuscript!

Bedenk wel dat een proeflezer iets anders is dan een redacteur/corrector. Tenzij je vraagt of iemand al je d/t-fouten er uit wil halen. Gebruik een proeflezer eerder om inhoudelijke vrragen te stellen. Of over je schrijfstijl in het algemeen: leest het lekker weg? Of gebruik ik te veel bijzinnen of juist te veel korte zinnen?

Sinds kort ben ik lid van een Facebookgroep: Proeflezersvinden. Bijkomend voordeel als je je hele manuscript laat proeflezen: je hebt meteen recensies die je kan publiceren wanneer je boek wordt uitgegeven!

Ik kan me herinneren dat ik eens iemands boek heb proefgelezen. Het was een onderwerp dat ik interessant vond, ik stond vervolgens in het dankwoord in het boek en ik kreeg gratis een gesigneerd exemplaar. Bovendien was het ook leerzaam voor mezelf, want je leert altijd van andermans fouten. Een aanrader dus!

Lees binnenkort hoe het mij verging toen ik een deel van mijn manuscript naar een proeflezer opstuurde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *