Regels zijn er om gebroken te worden!

Regels zijn er om gebroken te worden!

Show don’t tell is een van de bekendste schrijfregels. Deze regel is er mede om ervoor te zorgen dat je jouw schrijfstijl en dus jouw manuscript verbeterd. Ik heb deze tip ook wel eens ontvangen van mijn schrijfcoach en ben er toen mee gaan experimenteren. Bovendien had mijn schrijfcoach een aantal voorbeelden in mijn manuscript gegeven. Ik heb het uitgeprobeerd en gekeken wat ik ervan vond. De ene keer was ik het ermee eens, de andere keer niet en dat is oké. Past dit nu totaal niet bij jouw schrijfstijl? Doe het dan niet!

Schrijfregels móeten niet
Ik houd heel erg van spelletjes spelen en mijn vriend en ik zijn het vaak oneens met een deel van de regels van een spel. Of we vergeten een spelregel. We houden van coöperatieve in plaats van concurrerende spellen en soms passen we de regels wat aan, zodat we het leuker vinden om het spel te spelen. Bij schrijfregels kan je dit ook doen. Pas hierbij wel op dat sommige schrijfregels – net als spelregels – er niet voor niets zijn.

Word je bewust van een schrijfregel en ga eens experimenteren met het afwijken van deze regel. Doe dit niet direct bij een heel manuscript, maar oefen eens tijdens een schrijfoefening van een paar alinea’s of een kort verhaal. Kijk vervolgens of de regel wel of niet bij jou past.

Analyseer een ‘goed’ boek
In De Kettingreactie zijn meerdere perspectieven die beschreven worden. Ik heb toen een boek gelezen waarin dit goed was uitgewerkt om te zien hoe een andere schrijver dit had aangepakt. Dit betekent niet dat ik die stijl precies moet gaan kopiëren. Het is wel goed om een goed boek te analyseren en eens kritisch onder de loep te nemen. Wees je ook bewust dat wat jij een goed boek vindt, een ander niet per definitie ook goed hoeft te vinden. Vraag jezelf: Waarom vind jij het een goed boek? Waarom zouden anderen dit niet kunnen vinden?

Wanneer je afwijkt van een schrijfregel kan het zomaar zijn dat het niet in de kaders van een traditionele uitgeverij past. Is dat erg? Niet per se, want je kan ook zelf je boek uitgeven! Wees creatief en wanneer jij gelooft in jouw manuscript waarbij je (licht) afwijkt van bepaalde ‘standaarden’, laat je daarin dan niet tegenhouden.

Tips

  1. Wees creatief. Lucinda Riley houdt zich niet aan alle schrijfregels en is succesvol
  2. Ga je niet vergelijken met anderen: wees uniek
  3. Sommige regels ‘moeten’ en vormen de basis van een boek. Let dus op van welke regels je afwijkt en schakel een expert, zoals een schrijfcoach, in wanneer je twijfelt.

Ik las het boek ‘In 10 stappen een bloedstollende thriller schrijven’ van Marelle Boersma en ik ontdekte dat ik alle 10 de stappen onbewust had toegepast in De Buitenman. Vertrouw dan ook op jezelf en word niet onzeker wanneer anderen aangeven dat je bepaalde schrijfregels moet volgen voor een succesvol boek. Het is jouw boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *