Samenwerken met een andere schrijver, is dat een goed idee?

Samenwerken met een andere schrijver, is dat een goed idee?

Het liefst wil ik dat míjn boek succesvol wordt en niet die van een ander. Waarom zou ik dan samenwerken met andere schrijvers? ‘Een brutaal mens heeft de halve wereld’, wordt altijd gezegd. Het is soms goed om egoïstisch te zijn en de spotlight niet met een ander te delen.

Zelf dacht ik dat ik de schijnwerper naar een ander richtte door samen te werken. Mijn boek en ik moeten zichtbaar zijn, niet die van een ander! Alsof andermans succes mijn succes in de weg staat. Ik heb geleerd dat dit niet zo is. Als schrijver ben je geen concurrent van elkaar, want ieder boek is uniek. Als er een succesvolle thriller uitkomt en ik schrijf romans, dan kan die thriller mijn spotlight niet stelen. De lezers van die thriller zouden mijn roman waarschijnlijk niet kopen.

Door samen te werken kan je elkaar helpen. Wanneer je romans schrijft en samenwerkt met een andere romanschrijver, kan je naar elkaar verwijzen in de marketing. Je kan van een ander altijd wat leren. Een ander kan soms verder in het proces zijn, maar dat betekent niet dat de ander beter is dan jij. Iedereen schrijft anders en heeft net een andere doelgroep dan ik. Wanneer ik mezelf vergelijk met Simone van der Vlugt is dat een oneerlijke vergelijking – behalve de naam – vanwege haar jarenlange ervaring.

Het ligt er ook aan met wie je gaat samenwerken. Sommige mensen zullen je teleurstellen, terwijl anderen je tot een betere versie van jezelf brengt. Heb je door dat je met het eerste type mensen samenwerkt? Zeg de samenwerking op. Het draait om jou en jouw boek. Als het niet werkt, dan werkt het niet. Ga op zoek naar mensen die je steunen en verder brengen. Ze bestaan echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *