Schrijfcoach

Schrijfcoach

Afgelopen maand durfde ik een afspraak met mijn schrijfcoach in te plannen. Mijn planning om ‘rond de zomer’ mijn manuscript naar een uitgeverij op te sturen, ga ik niet redden. Ik ben daar helemaal oké mee. Een planning is maar een planning en wanneer je een goede reden hebt om er vanaf te wijken, dan mag dat.

Afspreken met mijn schrijfcoach vond ik spannend: het zou me werk opleveren. Dat wist ik al naar aanleiding van de feedback van mijn proeflezers en ik moet bekennen: ik wist even niet zo goed waar ik moest beginnen. Weer terug naar het begin, de structuur en kern van het boek helder maken? Dat was voor mijn gevoel meerdere stappen terug. De structuur is wel het eerste waar je mee start. Dus starten met kleine aanpassingen voelde niet goed.

Gelukkig lukte het tijdens het gesprek met mijn schrijfcoach om wat meer richting te geven aan het verwerken van de feedback van mijn proeflezers. Twee dagen later ging ik direct aan de slag toen ik even een vrij moment had en ja, dat is ondertussen alweer vier weken geleden. Het liefst wil ik verder werken, alleen zijn er op dit moment andere prioriteiten: per 1 juni ben ik gestart met een nieuwe baan; eind mei liet mijn gezondheid het even afweten waardoor ik nog herstellende ben; mijn eerste klant (ja!) als schrijfcoach. En zo schuift het herschrijven van mijn boek steeds meer door.

Het maakt me soms wel onzeker dat het niet opschiet met het herschrijven van mijn manuscript en ik mijn planning niet haal. Tegelijkertijd kan ik dit accepteren, want ik wil graag de beste versie van mijn boek schrijven. Wanneer dit wat meer tijd kost, dan kost dit meer tijd. Soms frustreert het me dat ik nu geen tijd vrij kan maken voor mijn boek, maar ik weet dat die tijd gaat komen. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en niet om het zo snel mogelijk opleveren. Wanneer ik nu tijd vrij maak, wil ik niet gehaast aan mijn boek werken. Ik wil er alle rust en tijd voor nemen en een aantal uur achter elkaar, niet maximaal twee uur. En die tijd gaat komen wanneer ik meer gesetteld ben op werk en ik gewend ben aan mijn nieuwe functie en ritme. En wanneer mijn energieniveau weer een beetje zoals vanouds is en ik ben hersteld. Dan kan ik de juiste schrijfenergie gebruiken om aan de slag te gaan en alle tips van mijn proeflezers en schrijfcoach uit te gaan werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *