Schrijfwedstrijd

Schrijfwedstrijd

Meedoen aan een schrijfwedstrijd zag ik nooit zo zitten. Volgens velen zorgt het voor naamsbekendheid wanneer je wint en je verhaal mag publiceren. In mijn ogen zorgt het ervoor dat ik afdwaal van het schrijven van mijn boek doordat ik met een hele andere verhaallijn bezig ben. Zeker wanneer je al niet zoveel tijd hebt om te schrijven.

In augustus had ik een schrijfdag met een schrijfvriendin die een maand ervoor had meegedaan met een schrijfwedstrijd. Ze gaf aan dat ze een schrijfwedstrijd voorbij had zien gekomen: een kerstverhaal. Ze wilde graag meedoen en die dag brainstormden we wat over een idee voor haar kerstverhaal. ‘S avonds, fietsend naar de sportschool, kwam ik met een eigen idee. Zou ik dan toch meedoen?

Ik wist het niet zo goed. 7.000 tot 10.000 woorden was zoveel nog niet: wanneer ik een goed idee had, zou het voor mij gemakkelijk zijn om dit te schrijven. Zeker met mijn schrijfvakantie voor de deur. Verder had ik net daarvoor het boek Fiction Builder gekregen en ik wilde ermee aan de slag gaan en oefenen. Een verhaal voor een schrijfwedstrijd leek een perfecte oefening in plaats van mijn echte boek, waar ik stiekem in ben vastgelopen.

Op mijn social media heb ik begin deze maand gedeeld dat ik mijn verhaal voor de schrijfwedstrijd wél heb geschreven, met gebruik van Fiction Builder, maar niet heb opgestuurd. Het was een supergoede oefening om de structuur van Fiction Builder uit te testen en het was fijn om weer te schrijven. Zodra ik het verhaal af had, kwamen de twijfels boven. Het verhaal was in concept wel af, maar ik was ontevreden. Herschrijven zou me veel tijd gaan kosten, was dat het wel waard?

Ik besloot van niet en in eerste instantie zou je misschien denken: zonde! Zonde van mijn tijd en energie, maar juist niet. Het voelde niet goed om nog weken aan dit verhaal te sleutelen en te perfectioneren. Mijn doel was om mijn writer’s block te overkomen en Fiction Builder uit te testen. Beiden zijn gelukt! En wie weet ga ik een andere keer het verhaal bijschaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *