Structuur

Structuur

Structuur

Over structuur aanbrengen in je verhaal. Ik wil mijn eigen vakkundigheid niet onderuit halen, maar ik weet van tevoren nooit hoe mijn boek eindigt en wat er gaat gebeuren. Hoe kan ik dan anderen helpen met het schrijven van boeken zou je zeggen?

Van tevoren plan ik dus niets. Ik plot half, maar niet echt. Van de week las ik dat je kan plannen en ‘iets organisch kan laten ontstaan.’ Prachtige term, maar wat betekent het nu? Soms verzin je dingen van tevoren; of je laat iets ontstaan uit de gebeurtenissen die eerder plaatsvinden in het boek. Dat is dus precies wat ik doe!

Tijdens het schrijven, zie ik wel wat er gebeurd. Voel ik wat er gebeurd en verzin ik ter plekke wat er daarna gaat gebeuren. Nu ik dit heb gelezen in Schrijven Magazine voel ik me geen sukkel 😉 Het is fijn om die erkenning te krijgen dat het blijkbaar iets is wat meer schrijvers hebben en dus een fancy term heeft.

Het ligt dus maar net aan jouw schrijfstijl. Zoals ik zei, plot ik wel voor mijn allernieuwste boek en ergens merk ik dat ik het daar fijn vind om de structuur op papier te zetten. Het ligt denk ik ook net aan het boek dat je schrijft. En dus hoe jij werkt. Het kan geen kwaad om er eens mee te experimenteren.

Weet dat er geen goede of foute manier is qua aanpak. Het kan ook allebei! Of een van de twee. Bij De Kettingreactie ben ik nu achteraf bezig met het uitwerken van de omgeving en de personages. Dat kan ook en is ergens een gekke gewaarwording. Voor mij dan in ieder geval. Terwijl ik het van tevoren plannen en uitdenken bij abandoned engineering ook frustrerend vindt en niet goed weet wat ik daarmee aan moet.

Maar dat is oké. Het zal wel bij het schrijfproces horen 😉 en op deze manier groei ik als schrijfster ook en dat is het allerbelangrijkste! Ook al gaat dat gepaard met frustraties. Ik probeer mezelf die tijd ook te gunnen om te tobben, want ik heb ook geen haast. Ook al vragen zo nu en dan mensen of ik met een nieuw boek bezig ben (ja!) en wanneer dat uitkomt (haha, over een jaar of 2-3).

Er is ook nog een verschil tussen de algemene structuur/verhaallijn van het boek uitdenken of per hoofdstuk bedenken wat er gaat gebeuren. Dat laatste heb ik nog niet gedaan en ga ik denk ook niet doen. Alhoewel ik voor mijn huiswerk voor mijn opleiding per hoofdstuk een samenvatting moet opsturen en op die manier structuur moet aanbrengen. Ik merk dat me dat frustreert, omdat het nog niet goed lukt. Ook al staat mijn manuscript en weet ik wat er gaat gebeuren, ik weet ook dat ik nog ga herschrijven en dat de samenvatting die ik nu heb geschreven, straks niet meer klopt. En dat hoort bij het proces, maar ik vind dat een niet al te leuk proces 😉

Structuur is een heel breed begrip. Voor mijn schrijfopleiding moet ik als huiswerk ook het hoofdthema van mijn boek weten, wat is het doel van mijn personage, wat is begin, midden, eind van mijn boek. Heel veel puzzelstukjes vallen wel op zijn plaats als je dat eenmaal helder voor ogen hebt. Heel handig om op die manier achteraf te herschrijven. Waardoor ik nu kan begrijpen dat het ook gemakkelijk is om dat van tevoren te bepalen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *