Tijd indelen

Tijd indelen

Tijd indelen

Een algemene tip die ik in 2021 heb geleerd: het zetten van een timer. Dit wordt ook aangeraden aan leerlingen bij het maken van huiswerk of het leren voor een toets. Zet een timer van dertig minuten waarin je geconcentreerd aan de slag gaat met een taak. Daarna houd je vijf minuten pauze. Dan weer dertig minuten werken en daarna opnieuw een pauze. Het is even wennen, maar het werkt super! Tijdens zo’n half uur voel je wat meer ‘druk’ om te presteren, omdat je weet dat je maar een half uur hebt. Daarna kan je even ontspannen en bijkomen, loop je een rondje, vul je je glas en ga je even naar de wc.

Door het zetten van een timer gun je jezelf ook de tijd om even los te komen van waar je mee bezig bent. Soms dan houd ik pauze en dat zijn juist de momenten waarop ik denk: ‘oh ja, dat kan ik nog opschrijven’. Dan loop ik weer terug naar mijn laptop en schrijf ik meteen mijn goede ideeën op!

Nooit meer ‘werk’ ik een hele dag aan mijn boek of aan mijn onderneming. Op deze manier maak ik juist heel veel meters, maar ik zit niet van 09.00-18.00 achter mijn laptop. Schermmoeheid bestaat en je moet goed voor jezelf zorgen. De pauzes die je neemt, kunnen heel gevarieerd zijn. In de zomervakantie werkte ik voor mijn een bijbaan en ik zette een timer van dertig minuten, daarna verfde ik planken (ik was nog druk aan het klussen) en terwijl de planken aan het drogen waren, werkte ik weer een half uur.

In de kerstvakantie heb ik dit gedaan met het opruimen van mijn kerstboom. In de eerste pauze zocht ik alle dozen op en haalde ik ze naar beneden. Tijdens de tweede pauze ruimde ik alle ballen op, in een volgende pauze alle lampjes etc. Het werkt enorm productief! Daardoor krijg je geen last van een lamme arm door te schrijven of verven en je kan tussendoor klusjes doen.

Ik moest daar aan wennen. Ik heb het geleerd bij het schrijfcafé waar we drie schrijfrondes van 25 minuten doen. In het begin voelde ik me gestoord tijdens mijn flow. Maar nu ben ik dankbaar dat ik die pauzes tussendoor neem, even een rondje door huis loop, even mijn benen (en armen/vingers) strek. En het heef echt even geduurd voordat ik het werken met een timer fijn vond. Als ik een schrijfdag heb met een schrijfvriendin, zetten we ook een timer. Je verbaast je hoeveel je in dertig minuten kan doen.

Of ik maak een afspraak in de middag, zodat ik ‘s ochtends kan schrijven of kan nadenken over mijn onderneming. Om de dag te breken. Terwijl ik het vroeger efficiënter vond om op een dag allemaal afspraken te plannen, plan ik ze nu bewust en verspreid ik ze over een week (tijdens een vakantie dan). Om juist meer pauzes te hebben en op die manier ook afleiding.

Als ik nu alleen maar bezig zou zijn met mijn onderneming en met niets anders, zou ik geen ruimte meer in mijn hoofd hebben voor andere dingen. Geen ruimte voor creativiteit. Daar heb ik nu geen last van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *