Uitwerken personages

Uitwerken personages

Uitwerken personages

Een van mijn uitdagingen voor 2022 is om mijn personages uit te werken. In De Kettingreacties zijn er namelijk zeven personages en aangezien het een trilogie is, merk ik dat het handig is om de personages volledig uit te werken. Hoe zit het ook alweer met Rolf? Was hij een geduldig persoon of juist niet? En hoe oud was hij precies? Heeft hij bruine of zwarte haren?

Het belangrijkste van schrijven vind ik dat lezers zelf een beeld kunnen vormen bij de personages als ze mijn boek lezen. Ik heb zelf een beeld in mijn hoofd. Even twijfelde ik om online een foto te zoeken van een vriend, kennis of acteur zodat ik een beter beeld krijg bij hoe een personage er uitziet. Aan de andere kant vind ik dat ik daarmee de chemie van mijn boek verpest voor mezelf. Tegelijkertijd is het uitwerken van mijn personages noodzakelijk als ik een goed boek wil afleveren.

Dus besloot ik te googlen naar de mogelijkheden om personages uit te werken. Wat een heel project an sich is. Van simpele vragenlijst (kleur haar, kleur ogen) tot ingewikkelde vragenlijst, waar wordt ingegaan op de intrinsieke motivatie van iemands doel. Online kwam ik het allemaal tegen. Voor mij is dit een nieuw gebied, want ik heb nog nooit mijn personages uitgewerkt. En het is iets wat ik nu nog niet ga doen, maar oriënteren naar alle mogelijkheden is altijd goed. Een goed begin, is het halve werk.

Het liefst ga ik er meteen mee aan de slag, maar ik merk dat het ook handig is om een plan te hebben en niet verschillende dingen naast elkaar te doen. Volgende week ga ik ook in op een andere uitdaging: het maken van een tijdlijn. En het uitwerken van mijn personages, het maken van een tijdlijn en daarnaast verder met het verwerken van mijn papieren aantekeningen naar de laptop zijn wat veel projecten door elkaar. Het liefst wil ik me concentreren op een ding. Aangezien ik allang heb geaccepteerd dat deze herschrijfronde, officieel de derde, niet de laatste zal zijn.

Ik heb in de kerstvakantie gemerkt dat het heerlijk is om meer tijd te hebben om te schrijven. Dan kan je net wat meer tijd nemen om de diepte in te gaan met herschrijven. De tijd nemen om zo’n plan te maken. Iedere maandagavond heb ik nog altijd schrijfcafé en het is heerlijk om dan anderhalf uur bezig te zijn, maar je komt uit werk, je wil toch op tijd eten om op tijd klaar te zitten voor het schrijfcafé. Als je daar bent, ga je meteen aan de slag, want je wil meters maken! Waardoor je voor even vergeet dat je al acht uur hebt gewerkt die dag en er niet al te veel ruimte meer is in je hoofd om rustig moeilijke passages aan te passen. Tenminste, dat merk ik. Onbewust ga je voor kwantiteit in plaats van kwaliteit.
Later zal ik terugkomen op het proces van het uitwerken van personages.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *