Voornemens

Voornemens

Voornemens

2022 is al meer dan een week begonnen. De kerstvakantie zit er helaas op, ook al mag ik niet klagen met wat extra dagen vrij door de lockdown. Tijdens de vakantie heb ik veel kunnen ‘werken’ aan mijn boek. Wat natuurlijk heel anders is dan werken op mijn ‘echte werk’ 😉 En daarnaast heb ik ook even stilgestaan bij het afgelopen jaar, zoals iedereen heel cliché doet in deze tijd, en heb ik voornemens gemaakt. Net als ieder jaar.

Laatst las ik in een boek dat je voornemens niet te concreet moet maken, zodat het ook niet kan mislukken. Het ging specifiek over doelen, maar een voornemen is ook een doel. ‘Zorgen dat mijn relatie werkt’ is concreet, maar kan makkelijker mislukken als ‘Ik wil dit jaar gelukkig zijn.’ Dan is het niet afhankelijk van een bepaalde factor. Als je relatie geen standhoudt, is je voornemen per definitie mislukt. Terwijl dat niet hoeft, zodra je het voornemen minder afhankelijk maakt van anderen.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn voornemen is sowieso ‘De Buitenman uitgeven in 2022’. Op dit moment staat het boek op de planning voor het voorjaar, maar door dit niet in mijn voornemen te verwerken, ben ik voorbereid op een tegenslag. Als het per abuis oktober wordt, is mijn voornemen toch gelukt.

Verder heb ik als voornemen om ‘verder te werken aan De Kettingreactie.’ Hierbij heb ik geen doel gesteld. Het ligt er maar net aan hoe het loopt en dit jaar moet, net als vorig jaar, De Buitenman centraal staan. Ik ga verder werken en ga kijken hoever ik kom met De Kettingreactie, maar ik maak het niet te concreet. Ik ga er niet van maken dat mijn eerste versie af moet zijn. Of dat ik al halverwege de volgende redactieronde wil zijn. Als dit niet lukt, stel ik mezelf teleur. Terwijl dit onnodig is: schrijven doe ik nu eenmaal naast mijn werk. En heeft op dit moment geen prioriteit. Er is geen deadline die ik hoef te halen. Moet halen. Het draait om kwaliteit, niet om kwantiteit.

Natuurlijk heb ik iets in gedachten wat ik graag wil halen, maar ik pin mezelf daar niet op vast. Samen met een vriendin had ik tijdens de kerstvakantie een schrijfdag ingepland: vorig jaar (leuk om dit al te kunnen zeggen) hebben we dit drie keer gedaan en dat beviel goed! Een hele dag werken aan je eigen boek en af en toe even sparren met iemand tegenover je. En bovendien is het ook gezellig 😉

Naast die schrijfdag heb ik ook nog twee keer schrijfcafé gevolgd tijdens mijn vakantie en heb ik ook nog meerdere dagen aan mijn boek kunnen werken. Had ik van tevoren een doel gesteld? Niet per se. Ik wilde aan mijn boek werken. Ik had niet besloten wat ik precies wilde doen. En juist doordat ik niet zo streng ben voor mezelf, lukt het om met plezier te schrijven en aan mijn boek te werken. Daar gaat het uiteindelijk ook om!

Als laatste heb ik ook nog als voornemen om ‘voor de zomervakantie mijn onderneming te hebben gestart.’ Ik ben een eind op weg qua voorbereidingen en afspraken en tijdens de kerstvakantie heb ik hier dan ook hard aan gewerkt en vele meters mee gemaakt. Binnenkort hierover meer!

1 REACTIE

comments user
Marry

Goeie voornemens en mooie site tot snel GROET MARRY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *