Vorderingen van mijn schrijfproces

Vorderingen van mijn schrijfproces

Het is gelukt: de laatste conceptversie van mijn boek is af!

Of naja, de eerste nieuwe conceptversie is af. Na de Uitgeversdag in november 2022 heb ik meerdere uitgeverijen gemaild met mijn book proposal en ik mag mijn manuscript naar twee uitgeverijen sturen. Hoe gaaf is dat?! En heel fijn om een stok achter de deur te hebben. In mijn mails heb ik beloofd dat mijn manuscript ‘rond de zomer’ af is. Bewust heb ik deze deadline wat breder gelaten, omdat ik niet te veel tijdsdruk wil.

Ik ben trots op deze conceptversie en tegelijkertijd onzeker. Iedere conceptversie is weer een betere versie van het verhaal en de onzekerheid over de 498 dingen die ik nog ga veranderen, hoort erbij. Het feit dat mijn conceptversie 10.000 woorden te weinig is van het minimale aantal woorden bezorgt me ook kopzorgen. Hoe ga ik die erbij schrijven?

Door het herschrijven ga ik die onzekerheden zoveel mogelijk wegnemen, zodat het plot perfect in elkaar zit en op die manier alle puzzelstukjes op hun plek vallen waardoor ik daarna nóg trotser ben op die nieuwe versie van mijn manuscript.

De vier perspectieven zijn af en nu is het een kwestie van herschrijven. Dat is nog een hele uitdaging, maar ik heb zin om alle puzzelstukjes nog meer op zijn plek te laten vallen! Het liefst wil ik dat alle verhaallijnen van de verschillende perspectieven chronologisch perfect in elkaar overlopen, maar in de praktijk moet het organisch zijn. Ik wil de lezer blijven verrassen en dus zal ik dit stukje perfectionisme los moeten laten.

Zodra ik de verhaallijnen van de personages – in mijn ogen – perfect laat overlopen in elkaar, wil ik mijn manuscript naar proeflezers sturen. Proeflezers zijn een cruciaal onderdeel van het proces en ik wil hen genoeg tijd geven om mijn manuscript door te ploeteren. Je wil ze een deadline meegeven, maar niet een te strakke deadline. En welke vragen ga ik ze meegeven? Vraag ik om te letten op structuur, detailniveau of het plot?

De eerste hobbel is in ieder geval genomen en nu door naar de volgende: de conceptversie perfectioneren zodat ik het kan opsturen naar proeflezers. Het liefst zou ik dat eind april af willen. Misschien kan ik binnenkort een afspraak met mijn schrijfcoach inplannen en haar om tips vragen. Daar is ze immers voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *