Relatiegeschenk

Relatiegeschenk

Relatiegeschenk

Een mooie kans: een ondernemer belde mij op met de vraag of we mijn boek met kerst als relatiegeschenk konden geven. Mijn nieuwste boek. Dat ging niet lukken. De Buitenman staat gepland voor het voorjaar van 2022. Even dacht ik aan een ongecensureerde versie, maar dat heb ik al gauw van de baan geveegd. Dat zou zonde zijn.

Toch gingen we nadenken wat we dan wel konden bedenken. Een teaser. In combinatie met een crowdfundingactie. Dit hele idee ontstond begin december. Je zou zeggen: genoeg tijd om iets te regelen voor de kerst. Maar er kwam meer bij kijken dan je zou denken.

We kwamen als eerste overeen om mijn laatste boek, De verloofd van mijn zusje, te geven. Ik bestelde veertig stuks en ging op zoek naar mooi en luxe cadeaupapier. Aangezien mijn knipkunsten zich specialiseren rondom scheef knippen, nam ik de rollen cadeaupapier mee naar werk. Van tevoren even afmeten hoe groot het stuk cadeaupapier moest zijn en vervolgens een half uur lang bezig geweest met het snijden van rechte stukken, zodat ze perfect ingepakt konden worden. Waar ik uiteindelijk anderhalf uur mee bezig was.

Vervolgens waren we tot een overeenstemming gekomen dat we een teaser zouden maken van mijn nieuwste boek. De eerste twee hoofdstukken zouden we bundelen en een klein boekje van maken. Dus ging mijn redactrice aan de slag om te redigeren en corrigeren.

Daarnaast wilden we wel de omslag van De Buitenman, dus stuurde ik mijn idee op naar BoekenGilde, die aan de slag gingen. Niet alleen met het maken van de echte omslag, maar ook een aangepaste omslag voor de teaser. Vanaf mijn kant voornamelijk mailverkeer, maar uiteindelijk gaat er toch twee weken overheen voordat dit in orde was. Nog even twijfelde ik over het citaat. Cursief of recht? Moest ik niet eerst toestemming vragen aan de persoon wiens citaat op de achterflap van mijn boek kwam te staan?

Dan een voor- en nawoord schrijven. Hoe verwoord je dat leuk? Kijken naar details, zoals paginanummers toevoegen. En in welk formaat gaan we de teaser drukken? A5 of toch A6? Daarna het drukken van de veertig teasers. Informeren bij een echte drukker, waar we uitkwamen op een – toch wel – torenhoog bedrag. Dat zagen we allebei niet zitten. Welke opties bleven er dan over? Gelukkig heb ik een drukkerij op werk.

Allerlei vragen die erbij kwamen kijken. Terwijl er tijdsdruk bij zit. Want je wil het ook niet twee dagen van tevoren teruggeven aan de ondernemer. Je wil hem ook de tijd geven om alles nog in orde te maken.

Nogmaals: er kwam veel meer bij kijken. Inclusief wat stress. Maar het gaat ook marketing opleveren. Daar gaat niets tegenop, zou je zeggen. Iemand anders wil me daarbij helpen. Denkt mee. Toch is het soms een uitdaging om de juiste keuzes te blijven maken terwijl je onder druk staat. Je wil iets moois geven, maar wil ook niet te veel (gratis) weggeven.

Een leuk project, waar ik veel heb geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *