Stap voor stap dichterbij een manuscript

Stap voor stap dichterbij een manuscript

In september 2023 ben ik gestart met het plotten van mijn trilogie met gebruik van het boek Fiction Builder. In november had ik mijn eerste versie klaar. Dat gevoel kreeg ik deels, omdat ik stiekem vastliep. Op de een of andere manier waren er nog onduidelijkheden, wist ik ergens ook wel dat er nog plotgaten waren en had ik geen overzicht over welke dag en tijdstip het wanneer was.

Mijn concept stuurde ik op naar Maria en ze gaf me al gauw een aantal tips waar ik verder mee kon. Hoe ga jij om met feedback?

Vraag alleen feedback wanneer je zelf het antwoord niet weet
Het opsturen van het concept van mijn blueprint en framework naar Maria was iets wat ik eigenlijk niet had hoeven doen: ik wist zelf al dat het nog niet goed genoeg was. Nu helpt Maria mij gratis, omdat ik haar gratis help met de schrijven en uitgeven podcast. Wanneer je een schrijfcoach hebt, vraag dan alleen feedback wanneer je vastloopt. Je weet meer dan je denkt!
Uiteindelijk heeft Maria mij op weg geholpen met tips en voorbeelden, waar ik haar heel dankbaar voor ben. Ik kreeg best veel feedback en tips en tegelijkertijd moet ik best veel aanpassen. Dat heeft me niet onzeker gemaakt, want ik vroeg bewust om feedback en ik had zelf ook al het gevoel dat het niet lekker liep. Het geeft me juist nieuwe energie!

Plotten vergt tijd en uitzoekwerk
Van tevoren wist ik dat plotten veel tijd kost. Ik ben nu twee maanden bezig en ik denk dat ik daar gemakkelijk twee maanden bij kan optellen. Nu ligt het eraan hoeveel tijd je in de week beschikbaar hebt, anders is het misschien langer of korter. Ook dit zou een factor kunnen zijn die onzekerheid met zich meebrengt. Je wil tenslotte schrijven!
In de plotfase komt ook veel uitzoekwerk naar voren. Ik dacht dat ik het al relatief grondig had gedaan, maar nog niet grondig genoeg. Zoals gezegd: ik had nog geen overzicht welke dag en tijdstip het wanneer was. Je beschrijft dit uiteindelijk misschien niet, maar je moet het wel weten.

Tips

  1. Neem de tijd voor plotten. Ook al wil je schrijven, voorbereiding is het halve werk!
  2. Wanneer jij het gevoel hebt dat het niet klopt, ervaart een ander dit ook
  3. Werk zoveel mogelijk uit zodat je tijdens het schrijfproces niet voor verrassingen komt te staan

Door Maria’s feedback weet ik dat ik nu weer verder ga. Het is niet dat ik opnieuw met plotten hoef te beginnen: mijn startpunt ligt nu veel verder in het proces!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *